K čemu se používá karafa na víno ?

Přemýšleli jste někdy nad tím, k čemu vlastně slouží karafa na víno a zda má pouze estetickou úlohu? Tento článek vám prozradí, jakým způsobem může karafa degustaci vína zpříjemnit, jakou karafu vybrat a také to, jak správně víno do karafy nalít. Jste připraveni načerpat nové zajímavé informace ze světa vín? Pak se s chutí pusťte do čtení. Třeba nad sklenkou dobrého vína.

Co je to dekantování?

Povídání o karafách na víno je nedílně spjato se slovem dekantování. Dekantováním se sommeliérským způsobem označuje přelití vína do karafy. Jako dekanter na víno je potom označena samotná karafa.

                                                                                                          Dekantování vína

Proč dekantovat?

Důvody, proč dekantovat, jsou hned dva. První z nich se týká především červených vín, u nichž se prostřednictvím dekantace zbavíme sedliny, která se v láhvi tvoří především u starších nebo méně filtrovaných vín. A důvod číslo dva? Dekantace napomáhá víno takzvaně vydýchat. Při dlouhodobějším kontaktu s kyslíkem může dojít k otevření škály aromatických látek i k zjemnění vína. To je také důvod, proč se kromě červených a starších vín dekantují také vína mladá a bílá.

Jakou karafu na víno vybrat?

Karafa je bezpochyby ozdobou každého stolu, měli byste ji však vybírat nejen s ohledem na design, ale zvolit ji i podle toho, jaké víno pijete nejčastěji. Mladší vína si zaslouží dekantování v takzvané lodní karafě, jejíž široké dno zajišťuje důkladné provzdušnění vína. U starších vín, jež nevyžadují až tolik provzdušnění, si vystačíte s karafou s užším dnem.

TIP: Ručně vyrobená karafa Crystalex

                                                                                                                            Crystalex karafa na víno ruční výroby 1,25 l

Proměňte každou degustaci vína v dokonalý požitek díky ručně vyrobené karafě tradiční české značky Crystalex, která je vyrobena z kvalitního bezolovnatého křišťálového skla.

Jak dekantovat?

Mladá vína byste měli otevírat půl až dvě hodiny před podáváním, v případě robustních vín se tato doba prodlužuje na čtyři až dvanáct hodin. Při lití vína z láhve byste měli držet dekantér šikmo a víno do něj přelévat tak, aby stékalo po vnitřních stranách nádoby. Víno se ještě více okysličí ve chvíli, kdy jím v karafě mírně zakroužíte.

Rada odborníků: Jak vyzrát na sedlinu?

Dekantujete víno především kvůli tomu, abyste z něj odstranili sedlinu? Pak byste měli nechat láhev alespoň jeden nebo dva dny před servírováním stát tak, aby se sedlina usadila na dně láhve. Poté připravte zdroj světla, nejlépe svíčku, a umístěte ji pod láhev, ze které víno naléváte do karafy. Sledujte průsvit vínem a ve chvíli, kdy spatříte, že se sediment blíží k hrdlu, nalévání zastavte.

                                                                                                                                           K čemu se používá karafa na víno - Skleněný shop cz_1


Neláká i vás dodat pití vína zcela jiný rozměr a umocnit si tak tento požitek díky karafě? Možná je právě teď ten pravý čas udělat si radost.