Sklo: materiál, který je šetrný k životnímu prostředí i našemu zdraví

Sklo není třeba dlouze představovat. Tento materiál provází lidstvo již téměř pět tisíc let a život bez něj bychom si dnes už ani nedokázali představit. Ze skla pijeme nápoje, konzervujeme s jeho pomocí potraviny, aby se nezkazily, a připravujeme v něm pokrmy. Sklo však proniklo daleko za hranice potravinářského průmyslu a nevznikly by bez něj ani důležité předměty denní potřeby, například okna, žárovky, obrazovky, displeje, autoskla nebo zrcadla.

V porovnání se sklem vznikl plast teprve nedávno, a to v 19.-20. století. I plast je všudypřítomný a v mnoha ohledech nezastupitelný materiál, ale za krátkou dobu své existence již stihl na životním prostředí napáchat nevratné škody.

Pojďme si tedy připomenout, jaké jsou výhody skla a proč bychom měli plast nahradit tímto "materiálem budoucnosti" všude tam, kde to jde.

many-kinds-garbage-were-collected-dark-floor_500x333 

Zdroj: Freepik

 

Výhody skla

1. Sklo je zdravotně nezávadné

Sklo se vyrábí z přírodních surovin: písku, sody, vápence a skleněných střepů (neboli drceného, zrecyklovaného skla). Do obsahu, který se ve skleněné nádobě nachází, neuvolňuje žádné chemické látky, a to ani při zahřátí či styku s kyselými potravinami. Navíc jeho kvalita časem nedegraduje. Sečteno, podtrženo - sklo patří suverénně k nejbezpečnějším obalovým materiálům, ve kterých můžete nejen uchovávat, ale i připravovat potraviny a nápoje. 

Oproti tomu výrobky z plastu mohou obsahovat zdraví škodlivé ftaláty a bisfenol A (BPA), které se do potravin uvolňují zejména při ohřevu (či styku s kyselými potravinami). Také proto by se plastové nádobí nemělo umývat v myčce a určitě byste v něm jídlo neměli ani připravovat nebo ohřívat v mikrovlnce.

POSITI~1

Zdroj: Freepik

 

Je vám líto vyhodit plastovou lahev a používáte ji do doby, dokud není poškrábaná a pomačkaná? Vaše tělo vám za to moc nepoděkuje. PET lahve, vyráběné z polyethylentereftalátu, jsou jednorázové, nejsou tedy stavěné na opakované používání. Postupně totiž dochází k degradaci a narušení materiálu, ve kterém se poté začnou usazovat bakterie, které se následně uvolňují do nápoje. Proto je skleněná láhev (případně nerezová) nejen ekologičtější, ale i zdravější volbou. Pokud už chcete sáhnout po lehčí plastové láhvi na opakované použití, ujistěte se, že je vyrobená z plastu označeného zkratkou HDPE, což je nejbezpečnější plast určený pro přímý styk s potravinami, protože se z něho uvolňuje nejméně škodlivých látek. Z tohoto druhu plastu se vyrábí například kojenecké láhve.

lahev leonardo_338x400

Skleněná lahev Leonardo In Giro Flower

 

V dnešní době také představují problém všudypřítomné mikroplasty. Plasty se v přírodě rozkládají stovky let, ale rozpadají se přitom právě na zmíněné mikroplasty až nanoplasty. Ty se dostávají do vody, vzduchu, půdy, jídla a následně i do krve, plic, placenty nebo třeba mateřského mléka.

Sklo se v přírodě či na skládce rozkládá ještě pomaleji než plasty, v řádu tisíců let. Neuvolňuje přitom však do svého okolí žádné toxické látky.

 

2. Sklo má dlouhou životnost

Proč se sklo považuje za jeden z nejekologičtějších materiálů vůbec? Lze ho totiž opakovaně zrecyklovat, aniž by se tento proces jakkoliv negativně podepsal na kvalitě nového výrobku. Stručně řečeno – sklenici z recyklovaného skla nepoznáte od té zcela nové.

Díky možnosti recyklovat sklo se snižuje potřeba těžby nových surovin a snižuje se tím i množství odpadu končícího na skládkách. Výroba skla z primárních surovin je energeticky velmi náročná, proto se klade důraz na jeho recyklaci. Při recyklaci skla se spotřebuje o 90 % méně energie, než když se produkt vyrábí z primárních surovin, a současně se do ovzduší uvolňuje méně CO2. Pokud je sklo recyklováno lokálně, snižuje se i uhlíková stopa spojená logistikou.

Plasty mají v tomto směru velkou nevýhodu. Jeden nebo dva cykly recyklace ustojí, ale další se již projeví výrazně horší kvalitou produktu. Ne všechny druhy plastu lze také zrecyklovat – a laický spotřebitel nerecyklovatelné plastové obaly často nemá šanci ani rozpoznat.

Na rozdíl od plastů, které se mohou snadno poškodit nebo opotřebovat, skleněné výrobky mohou při správném zacházení vydržet mnoho let, což snižuje potřebu časté výměny a tím i produkci odpadu. U skla jeho životnost přirozeně snižuje fakt, že je křehčí než plast a snadno se rozbije. Existuje však i speciální sklo, které je odolnější vůči mechanickému poškození, a to varné (borosilikátové) sklo. Ani toto sklo není zcela nesmrtelné, ale i při neopatrné manipulaci spíš praskne, než aby se roztříštilo na drobné úlomky skla.

Za zmínku stojí také německý výrobce Schott Zwiesel, který vyvinul unikátní patentovanou technologii TRITAN, kdy měkčí olovo v křišťálovém sklu nahrazuje sloučeninou titanu. Takto vyrobené sklo je taktéž odolnější proti poškrábání a rozbití.

zwiesel 

Sklenice na whisky Zwiesel Glas Belfesta

 

3. Sklo je snadno omyvatelné

Sklo je neporézní, nepřilnavý materiál. Jak se tato vlastnost projevuje v praxi? Výrobky ze skla se snadněji umývají než například plast. Oproti plastu také mnohem rychleji schnou. Skleněné obaly lze navíc sterilizovat, což oceníte při zavařování džemů a zeleniny či výrobě dětské výživy.

Čiré sklo se také lépe udržuje čisté jednoduše proto, že je každá nečistota na jeho povrchu dobře vidět.

cropped-image_500x334

Zdroj: Freepik

 

4. Sklo neabsorbuje pachy a barviva a udržuje čerstvost obsahu

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jídlo či nápoje chutnají lépe ze skla než z plastového obalu? Souvisí to s tím, že sklo je tzv. inertní materiál. To znamená, že díky svému chemickému složení neabsorbuje barviva ani aromata pokrmů či nápojů. Zároveň do obsahu, který se v něm nachází, neuvolňuje žádné chemické látky či aromata, takže jídlo a nápoje si uchovávají svou přirozenou chuť, vůni, barvu, vitamíny i sycení. Proto se potraviny s dlouhou trvanlivostí (např. sterilovaná zelenina, džemy, kompoty, paštiky, med) nebo alkoholické nápoje uchovávají s oblibou právě ve skleněných obalech.

Mimo klasické čiré sklo existuje také speciální barevné – zelené, hnědé, černé či fialové. Takto zbarvené sklo chrání obsah před UV zářením, které by ho znehodnotilo. Proto se tento druh skla používá na kosmetiku, léčiva, pivo, víno, destiláty nebo olej.

To, že sklo udrží potraviny déle čerstvé, vede k nesporně velké výhodě – neplýtváme zbytečně potravinami, které bychom museli jinak vyhodit.

 

5. Sklo vypadá moderně a elegantně

Zkuste porovnat skleněnou láhev na vodu a tu vyrobenou z plastu. Nebo sklenici na nealko a plastový kelímek. Skleněné produkty zkrátka vždy vypadají elegantně a luxusně.

Platí to i pro skleněné obaly. Nezáleží na tom, zda se zrovna díváte na skleněnou láhev s mlékem, paštiku v zavařovací sklenici nebo skleněnou dózu s pralinkami. Ve skle zabalené produkty vyvolávají dojem (a to opravněný), že se jedná o produkt vysoké kvality, který bude chutnat lépe než z plastového či kovového obalu.

melodia rcr

Sklenice Melodia z dílny RCR

 

6. Sklo je transparentní

Díky transparentnosti se sklo snadněji udržuje čisté. K dalším výhodám patří samozřejmě i přehlednost. Skladujete-li potraviny v zavařovacích sklenicích a přebytky jídla uschováte do skleněného boxu, můžete mít lepší přehled o množství či stavu obsahu. Totéž ocení zákazníci v obchodě, kteří si mohou snadno prohlédnout, co se nachází uvnitř obalu. Takto zabalený produkt navíc působí důvěryhodněji, protože se výrobce nesnaží před zákazníkem nic "schovávat".

 

7. Sklo má širokou škálu použití

Tato část se týká především borosilikátového varného skla, které je odolnější vůči teplotním šokům a bez problémů zvládne velmi vysoké i velmi nízké teploty. Výrobky z tohoto skla můžete použít na vaření či přípravu zapékaných pokrmů, které v nich následně můžete i stylově naservírovat. Můžete v nich také bez obav o své zdraví ohřát jídlo v mikrovlnce a uchovávat přebytky v ledničce i mrazničce. Jen při zamražování je dobré myslet na to, že nádoba nesmí naplněná až po okraj (zvláště je-li pokrm tekutější konzistence), protože sklo by mohlo prasknout.

simax_pekac 

Pekáč z varného skla Simax

 

8. Používáním skla se snižuje spotřeba plastů

Používáním skla přispíváme ke snižování spotřeby plastů (či jiných nerecyklovatelných výrobků), což je klíčové pro boj s plastovým znečištěním, které má devastující dopady na životní prostředí, zejména na oceány a vodní ekosystémy.

  

Jsou bioplasty lepší než plasty?

Nyní máte přehled o všech výhodách použití skla. Co ale taková novinka posledních let, kterou jsou bioplasty?

Bioplasty se nevyrábí z ropy jako klasické plasty, ale jsou rostlinného původu – na jejich produkci se používá například cukrová třtina, kukuřice či brambory. Znamená to, že jsou i ekologičtější než klasické plasty, či dokonce sklo?

Velkou výhodou bioplastů je, že se vyrábí z rostlin, tedy obnovitelného materiálu. Při jejich výrobě se také neuvolňují skleníkové plyny, které mají negativní dopad na naše klima, pouze plyny, které při růstu absorbovaly rostliny. Na druhou stranu, na vypěstování rostlin je potřeba velké množství vody, hnojiv a vytěžuje se i orná půda, na které by se jinak mohly pěstovat jedlé potraviny.

Problém nastává, když se začneme ptát, jak se bioplastů ekologicky zbavit. Široce rozšířenou představou je, že bioplasty lze kompostovat. To však neznamená, že si s nimi poradí kompostovač, který máte na zahrádce – bioplasty musí putovat do industriální kompostáry, kde z nich však nevzniká nijak hodnotné hnojivo. Bioplasty se však nehodí ani do žlutých kontejnerů na klasické plasty, které mohou během recyklace kontaminovat, protože se jedná o jiný druh plastu.

Pokud se bioplasty ocitnout v přírodě, rozkládají se velmi pomalu jako běžné plasty. Přitom se z nich taktéž uvolňují mikro(bio)plasty, které škodí životnímu prostředí stejně jako ty klasické.

Jako nejlepší řešení se proto stále jeví nahrazování plastových výrobků těmi ze znovupoužitelných materiálů, kdykoliv je to jen trochu možné.

 

Jak správně recyklovat sklo?

Rozbila se vám skleněná váza, spotřebovali jste sklenici s džemem nebo dopili láhev vína? Nastal čas ulehčit trochu životnímu prostředí a udělat si procházku k třídicím nádobám.

Skleněné obaly nemusíte před vyhozením vymývat. Odstraňovat víčka také není zcela nutné, ale protože sklo se musí následně ještě manuálně protřídit, ulehčíte tak práci zaměstnancům ve třídírnách. V některých třídírnách však víčka zvládnou odstranit pomocí magnetů.

Hlavu si nemusíte lámat ani nad tím, jestli se jedná o olovnaté nebo neolovnaté sklo. Sklárny s pomocí magnetických a laserových separátorů zvládnou vytřídit netavitelné druhy skla a sklo s příměsemi.   

Při třídění skla dbejte jen na to, abyste barevné sklo nevhazovali do bílého kontejneru na čiré sklo. Čiré sklo naopak můžete vhodit do zeleného kontejneru na barevné sklo. Do zeleného kontejneru patří také tabulové sklo, a to barevné i čiré.

Do kontejneru na sklo nikdy nevhazujte: keramiku, sklokeramiku, varné sklo, porcelán, zrcadla, žárovky, autosklo, obrazovky a displeje nebo plexisklo. Ty patří do komunálního odpadu nebo na sběrný dvůr.

top-view-broken-glass-bottle_500x333

Zdroj: Freepik

 

Jak upcyklovat sklo?

Pojem upcykling vám nic neříká? Kouzlo upcyklace spočívá v použití výrobků, které by jinak skončily v koši, na jiný účel. Skleněné nádoby lze zbavit etikety, aby nepůsobily rušivě a neesteticky, a použít na konzervaci či skladování potravin nebo jako nádoby na domácí kosmetiku.

Přímo se nabízí, aby se do upcyklace zapojily i děti. Skleněné výrobky mohou pomalovat barvami na sklo nebo ozdobit ubrouskovou technikou. Takto "esteticky vylepšené" sklenice pak poslouží třeba jako vázy, stojánky, pokladničky či svícny. A proč do nich nezabalit i vánoční dárky? Větší sklenice také můžete naplnit pískem, kamínky a mušličkami a vyrobit si tak zajímavou interiérovou dekoraci, která vám bude evokovat prázdniny u moře.

close-up-food-preservation-method_500x334

Zdroj: Freepik