Myslíte si, že nezáleží na tom, v jakých sklenicích podáváte alkoholické nápoje? Vězte, že správně naservírovaný likér či pálenka mnohem lépe vypadají a také si je mnohem lépe vychutnáte. Tento článek vám pomůže zorientovat se v jednotlivých druzích sklenic a poradí vám, kterou pro konkrétní nápoj zvolit.
Nejdříve trochu o lihovinách
Lihoviny jsou nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 22,5 %. Výjimku tvoří některé sladké likéry obsahující 16–21 % objemového alkoholu.
Podle způsobu výroby rozdělujeme lihoviny na:
a) likéry – lihoviny vyráběné studenou cestou, tedy smícháním lihu a dalších přísad. Podle toho pak vznikají likéry:
- bylinné (Becherovka, fernet, Jägermeister)
- ovocné (sherry, brandy, Curacao, Malibu)
- krémové (Carolans, Baileys, vaječný likér)
- mentolové (absint, peprmintový likér).
b) destiláty (pálenky) – lihoviny vyráběné teplou cestou čili destilací
- destiláty z obilí – obilí se před destilací sladuje, šrotuje, vystírá a zcukřuje v kádích. Vyrobená sladina se zakvasí, destiluje a na závěr se upraví na požadovanou lihovitost.
Např. whisky, vodka, gin, rum, tequila, žitná, režná, saké, stará myslivecká, arak, enzian
- destiláty z ovoce – ovoce se nechá v kádích prokvasit a poté se destiluje.
Např. koňak, armaňak, brandy, slivovice, třešňovice, meruňkovice, jablkovice, hruškovice
Sklenice na likéry
Likérům nejvíce prospěje nalití do tzv. likérek neboli cordial glass. Navzdory různým tvarům a objemům mají sklenice na likéry jednu věc společnou, a to malý kalíšek a dlouhou nožku.
Sklenice na sherry
Sherry je omamný nápoj na pomezí mezi vínem a destilátem. Jedná se o fortifikované (dolihované) víno, které se vyrábí pouze z několika málo odrůd bílého vína. Sklenice na sherry se tvarem podobá sklenici na víno, liší se však objemem, který dosahuje jen okolo 120 ml. Tuto sklenici využijete i v případě, že máte doma neotevřenou láhev portského či jiného dezertního vína.
Sklenice na koňak a brandy
Ideální sklenici, kterou vybrat na podávání koňaku a brandy, je tzv. koňakovka. Jeden z anglických názvů pro tento typ sklenice zní „balloon“ a právě takový tvar má i sklenice na koňak. Nedržíme ji za nožku, jako je zvykem třeba u sklenice na víno, ale za její buclatý kalíšek. Je to pohodlnější a díky zúženému ústí intenzivněji vynikne vůně podávaného nápoje, ideálně servírovaného při pokojové teplotě. Degustační sklenička na koňak může mít užší kalíšek na vyšší nožce.
Sklenice na destiláty
Klasickou univerzální sklenici na pálenku či panákovou skleničku (hovorově také „panák“, „štamprle“ nebo anglicky „shot glass“) asi všichni známe a máme jeden či více exemplářů doma. Tato sklenice se hodí na servírování destilátů, které se obvykle zdlouhavě nedegustují, ale pijí se „na ex“. Setkat se však můžete i s panákovou skleničkou na nožce. Například italská vinná pálenka grappa se tradičně podává ve sklenici s dlouhou nožkou a kalíškem ve tvaru tulipánu, který je ve spodní části výrazně vyboulený.
Sklenice na whisky
Při slovním spojení sklenice na whisky se vám nejspíš automaticky vybaví nízká široká sklenice s tlustým dnem, které se přezdívá whiskovka (anglicky též old fashioned glass, lowball glass či rock glass). Ta na běžnou konzumaci zcela postačuje. Pokud ale toužíte po tom degustovat whisky tak, jako to dělají skuteční znalci, nalijte ji do sklenice s nožkou a kalíškem ve tvaru tulipánu. Když zapomenete vyrobit led, uděláte jen dobře. Chuť a vůně whisky pak zůstane koncentrovanější a požitek z jejího pití se znásobí.
Více se o whisky a vhodných sklenicích na její servírování dozvíte v tomto článku.