Přemýšleli jste někdy nad tím, k čemu vlastně slouží karafa na víno a zda má pouze estetickou úlohu? Tento článek vám prozradí, jakým způsobem může karafa degustaci vína zpříjemnit, jaký typ karafy vybrat a také to, jak do ní správně víno nalít. Jste připraveni načerpat nové zajímavé informace ze světa vín? Pak se s chutí pusťte do čtení. Třeba nad sklenkou dobrého vína.
Co je to dekantování?
Povídání o karafách na víno je nedílně spjato se slovem dekantování. Dekantováním se v jazyce sommeliérů označuje přelití vína do karafy. Karafě se proto také říká dekanter na víno.
Proč dekantovat?
Důvody proč dekantovat se najdou hned dva. První z nich se týká především červených vín, u nichž se dekantací zbavíme sedliny. Ta se v láhvi tvoří zejména u starších nebo méně filtrovaných vín. A důvod číslo dva? Dekantováním se víno tzv. „vydýchá“. To znamená, že při dlouhodobějším kontaktu s kyslíkem dojde ke zjemnění vína a rozvinutí široké škály aromatických látek, které v sobě ukrývá. Proto se kromě červených a starších vín dekantují také vína mladá a bílá.
Jakou karafu na víno vybrat?
Karafa se bezpochyby stane ozdobou každého stolu. Měli byste ji však vybírat nejen podle vzhledu, ale zvolit ji i s ohledem na to, jaké víno pijete nejčastěji. Mladší vína si zaslouží dekantování v takzvané lodní karafě, jejíž široké dno zajišťuje důkladné provzdušnění vína. U starších vín, která nevyžadují až tolik provzdušnění, si vystačíte s karafou s užším dnem.
TIP: Proměňte každou degustaci vína v dokonalý požitek. Vyzkoušejte ručně vyrobenou karafu Crystalex, která je zhotovená z kvalitního bezolovnatého křišťálového skla.
Jak dekantovat?
Mladá vína byste měli do karafy nalít půl hodinu až dvě před podáváním. V případě robustních vín se tato doba prodlužuje na čtyři až dvanáct hodin. Při přelévání vína z láhve se snažte držet dekantér šikmo a víno do něj přelévat tak, aby stékalo po vnitřních stěnách nádoby. Víno se ještě více okysličí ve chvíli, kdy jím v karafě mírně zakroužíte.
Jak vyzrát na sedlinu?
Dekantujete víno především kvůli tomu, abyste z něj odstranili sedlinu? Nechte si poradit od zkušenějších. Láhev s vínem nechte alespoň jeden nebo dva dny před servírováním stát, aby se sedlina usadila na dně láhve. Poté připravte zdroj světla, nejlépe svíčku, a umístěte ji pod láhev, ze které víno naléváte do karafy. Sledujte průsvit vínem a ve chvíli, kdy spatříte, že se sediment blíží k hrdlu, nalévání zastavte.
Chcete dodat pití vína zcela jiný rozměr? A přesvědčit se na vlastní chuťové pohárky, o co se ochuzujete, když nápoj nenecháte nejdříve vydýchat? Na změnu není nikdy pozdě. Porozhlédněte se po naší nabídce dekanterů na víno – třeba vám některý z nich padne do oka.