Lámete si hlavu, co letos nadělit pod stromeček vašim blízkým? Zvláště těm, kteří vám výběr vhodného dárku usnadňují slovy: „Ale vždyť já nic nepotřebuji!“ Vezměte je za slovo a protentokrát nenakupujte ponožky, trenýrky, hrnečky ani keramické sošky. Obdarujte je raději dárky, na kterých si pochutnají.
Jedlé dárky potěší dotyčného nejen proto, že skvěle chutnají, ale i proto, že jste do jejich výroby investovali svůj čas a nemalé úsilí. Dalším plusem je, že s jejich přípravou můžete začít s předstihem – třeba už v létě, kdy je čerstvé ovoce a zelenina nejdostupnější, nejchutnější a nejlevnější. Spoustu z nich však zvládnete vyrobit i na poslední chvíli. Pomohou vám uspořit pár korun a poděkuje vám i příroda, která nebude zahlcena zbytečným odpadem. Většinu jedlých dárků totiž můžete zabalit do skleněných nádob, čímž vlastně dotyčnému darujete dva dárky v jednom.
1. Zavařovací sklenice
Je na vás, jestli se vám víc líbí klasické zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem nebo ty s gumovým těsněním a zaklapávacím patentem. Není nic jednoduššího, než si pořídit do zásoby několik kusů různých velikostí a mít je doma připravené pro strýčka Příhodu. Nemusíte pak zabíjet čas tím, že se budete snažit na poslední chvíli seškrábat etiketu ze sklenice od okurek nebo se ji budete pokoušet vymýt, abyste odstranili octový odér.
A co můžete do zavařovaček „zabalit“? Je toho spousta.
Džemy, marmelády a kompoty
Pokud každé léto vyrábíte poctivý jahodový džem s velkými kusy jahod, rybízovou marmeládu nebo třešňový kompot, naplňte sladkou dobrotou i několik hezčích sklenic, které v zimě rozdáte. Kusy navíc dobře uschovejte, aby je nějaký mlsoun z vaší rodiny omylem nenačal.
Pečený čaj
Stačí zalít horkou vodou a lahodný ovocný čaj s kusy ovoce je hotový! Přípravu pečeného čaje můžete nechat klidně na poslední chvíli. Práci vám usnadní, pokud máte zamražené jahody, borůvky, maliny nebo švestky. Nebojte se experimentovat a k nakrájeným jablkům přidejte pomeranče a mandarinky nebo směs ovoňte rumem. Aby byl dárek dokonalý, přibalte k hotovému pečenému čaji třeba i fešný skleněný termo hrnek.
Nakládané pochoutky k pivu či vínu
Sýry a uzeniny naložené v oleji spolu s čerstvými bylinkami, chilli papričkou nebo sušenými rajčaty dost možná zmizí během novoročního hodování. K zajetým klasikám patří nakládaný hermelín, sýr feta, tvarůžky nebo utopenci. Pokud váš blízký nejí maso nebo se vyhýbá mléčným výrobkům, nakládané tofu nebo tempeh ho určitě potěší.
Ořechové máslo
Ořechové máslo si vyrobíte i doma, pokud máte výkonný mixér. Stačí nasypat lískové oříšky, kešu nebo arašídy do mixéru, přidat špetku soli a zbytek práce nechat na přístroji. A když k hotovému máslu přidáte ještě trochu rozpuštěné čokolády a javorového nebo datlového sirupu, zdravá Nutella je na světě.
Pickles a nakládaná zelenina
V zavařovacích sklenicích to sluší i pickles neboli krátce kvašené zelenině, která bude hotová během pár dní. Milovníci pikantních pochutin určitě nepohrdnou korejským salátem kimči. Řadíte se mezi nováčky, co se týče výroby kvašené zeleniny? Ušetřete si neúspěšné pokusy a sáhněte po sadě na kvašení. Neméně chutná bude i zelenina ve sladkokyselém nálevu, například okurky nakládačky nebo červená řepa s křenem.
Paštika
Ať už ji vyrobíte z kuřecích nebo vepřových jater, doporučujeme ji zabalit do menší sklenice, aby ji obdarovaný stihl zkonzumovat. Trvanlivost domácí paštiky prodloužíte jednoduše tak, že vršek přelijete vrstvou sádla nebo přepuštěného másla.
Granola
Darujte vašemu blízkému domácí granolu a ušetřete mu ráno čas s přípravou chutné a zdravé snídaně! S přípravou si můžete vyhrát. Upečte základní směs vloček a přimíchejte k ní lyofilizované nebo sušené ovoce, nakrájenou čokoládu, nasekané oříšky a semínka, kokosové hobliny nebo drobnější plody obalené v čokoládě. A protože dobré granoly není nikdy dost, pořiďte raději velkou zavařovací sklenici nebo skleněnou dózu.
Sušenky a cukroví
Zázvorové sušenky, anglické máslové zvané shortbread, italské cantuccini či amaretti, americké cookies s kousky čokolády nebo české perníčky? Napečte jich několik plechů a uložte do velké sklenice či dózy. Jisté je, že si v ní dlouho nepobydou.
Sušené dobroty
Pokud máte na zahradě stromy, které vás každý rok zavalí štědrou úrodou ovoce, vyplatí se pořídit domů sušičku na ovoce. Nasušit v ní můžete nejen jablka, švestky nebo meruňky, ale i exotické ovoce, hříbky, bylinky nebo šípky. Domácí křížaly bez siřičitanů darujte jako zdravé chroupání k televizi či svačinku na výlety. Nebo naplňte zavařovačku nasušenými šípky, mátou nebo meduňkou. K domácím čajům můžete ještě přibalit skleněnou čajovou konvici, frenchpress nebo termo hrnky na čaj.
Bylinkové pesto
Pokud se vám podaří na jaře natrhat víc medvědího česneku, než kolik zvládnete sami sníst, šup s ním do mixéru! Stačí ho zalít olivovým olejem, přidat kešu nebo piniové oříšky, parmazán a za pár minut máte hotovou omáčku na těstoviny, která nenačatá vydrží v lednici až do zimy. Nebo kupte v supermarketu bazalku a udělejte bazalkové pesto – přidejte navíc stroužek česneku.
2. Skleněné lahve
Skleněné lahve s patentním uzávěrem vypadají hezky samy o sobě. Pokud však chcete originální dárek, nechte si na láhev vypískovat obrázek nebo jméno obdarovaného. Alespoň mu pak dárek nebude chodit nikdo upíjet.
A jaké dát dobroty do skleněných lahví?
Likéry a ostřejší pití
Určitě vás okamžitě napadne klasika mezi jedlými dárky, a to vaječný likér, který s oblibou usrkávají především dámy. Použijte BIO vejce, karibský rum a pravou vanilku, ať stojí výsledek za to. Láhev vaječňáku ještě ozdobte svitkem skořice a doplňte skleničkami na likér. Váš blízký sladkým pitíčkům neholduje? Potom mu láhev naplňte domácí pálenkou a přibalte sadu panákovek, ať může rovnou nabídnout ochutnávku.
Sirupy
Ovocný nebo bezový sirup ocení hlavně děti, ale co pro dospělé žíznivce? Těm vyrobte zázvorový sirup, ze kterého si v zimě připraví prohřívací čaj a v létě osvěžující limonádu. Nebo svařte vodu s cukrem a celou skořicí, hřebíčkem a badyánem a vyrobte sirup na svařák, který stačí jen přilít k ohřátému červenému vínu nebo jablečnému moštu. Během sychravých dní se neztratí ani jitrocelový, tymiánový nebo mateřídouškový sirup, který pomáhá v boji s bacily. Sirupy hezky doplní skleněné termo hrnky, které udrží nápoj déle teplý, nebo sklenice na nealkoholické nápoje.
Ochucený olej
Jeho příprava vyžaduje delší čas, ale výsledek je famózní. Vyberte kvalitní, zastudena lisovaný olivový olej a nechte v něm několik týdnů macerovat čerstvý rozmarýn, bazalku, oregano nebo česnek. Při přípravě jen dávejte pozor, aby všechny bylinky byly omyté a dokonale suché.
3. Kořenky
Ve specializovaných obchodech určitě seženete spoustu zajímavých kořenicích směsí, třeba kari, garam masalu, adžiku nebo koření gyros. Tyto směsí stačí jen přesypat do skleněných kořenek a ovázat stužkou. Nebo kupte vanilkový lusk, rozřízněte ho, dejte do dózy, zasypte krystalovým cukrem a za 2 týdny bude cukr hezky ovoněný. Jen pár vteřin zabere příprava skořicového cukru, kterým se dá posypat jablečný štrůdl i krupičná kaše. Na jeho výrobu použijte kokosový cukr, který má příjemně karamelovou chuť, a přimíchejte trochu skořice. Nebo byste raději něco slanějšího? Potom zkuste vyrobit bylinkovou sůl nebo japonskou sezamovou směs na dochucení gomasio.