Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. O bramborové polévce uvařené z poctivých českých surovin to platí dvojnásob. Přestože se některým z vás bude tato polévka zdát jako poněkud obyčejné jídlo, tak věřte, že v robustní skleněné misce se i bramboračka rázem promění v delikátní pochoutku.
Rozpis na 4 porce:
- 50 g másla + na restování
- 50 g hladké mouky
- 250 g směsi čerstvých hub
- rostlinný olej na restování
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- ½ bulvy celeru
- 4 větší brambory
- sůl
- mletý černý pepř
- sušená majoránka
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce octa
- 4 vejce (velikost S)
- hladkolistá petržel na dozdobení
Postup:
- V kastrůlku připravíme z másla a mouky zlatavou jíšku a necháme vychladnout. V pánvi na rozpuštěném másle opečeme na plátky nakrájené očištěné houby.
- Ve větším hrnci rozehřejeme olej. Přidáme nadrobno nakrájenou očištěnou cibuli, mrkev, kořenovou petržel a celer. Restujeme dozlatova. Zeleninu zalijeme 1200 ml studené vody, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory a přivedeme k varu.
- Do vývaru vmícháme zchladlou jíšku (dle požadované hustoty). Přidáme houby a vaříme asi 15 minut doměkka.
- Polévku osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou a prolisovanými oloupanými stroužky česneku.
- Do druhého hrnce nalijeme vodu do výšky cca 10 cm, přilijeme ocet a přivedeme těsně pod bod varu. Vejce rozklepneme po jednom do misky. Ve vodě utvoříme vařečkou vír a do jeho středu vlijeme postupně vejce. Každé vaříme cca 3 minuty. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a necháme okapat. Polévku rozdělíme do misek, doplníme ztracenými vejci a dozdobíme omytými listy petržele.
Vybavení a instrukce:
- Polévkové misky Simax
- doba přípravy: 65 minut
- energetická hodnota (1 porce): 1773 kJ/423 kcal