Bramborová polévka se ztracenými vejci

Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. O bramborové polévce uvařené z poctivých českých surovin to platí dvojnásob. Přestože se některým z vás bude tato polévka zdát jako poněkud obyčejné jídlo, tak věřte, že v robustní skleněné misce se i bramboračka rázem promění v delikátní pochoutku. 

polévka ze skleněné misky frozen

Rozpis na 4 porce:

  • 50 g másla + na restování
  • 50 g hladké mouky
  • 250 g směsi čerstvých hub
  • rostlinný olej na restování
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • ½ bulvy celeru
  • 4 větší brambory
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • sušená majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce octa
  • 4 vejce (velikost S)
  • hladkolistá petržel na dozdobení

Postup: 

  1. V kastrůlku připravíme z másla a mouky zlatavou jíšku a necháme vychladnout. V pánvi na rozpuštěném másle opečeme na plátky nakrájené očištěné houby.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olej. Přidáme nadrobno nakrájenou očištěnou cibuli, mrkev, kořenovou petržel a celer. Restujeme dozlatova. Zeleninu zalijeme 1200 ml studené vody, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory a přivedeme k varu.
  3. Do vývaru vmícháme zchladlou jíšku (dle požadované hustoty). Přidáme houby a vaříme asi 15 minut doměkka.
  4. Polévku osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou a prolisovanými oloupanými stroužky česneku.
  5. Do druhého hrnce nalijeme vodu do výšky cca 10 cm, přilijeme ocet a přivedeme těsně pod bod varu. Vejce rozklepneme po jednom do misky. Ve vodě utvoříme vařečkou vír a do jeho středu vlijeme postupně vejce. Každé vaříme cca 3 minuty. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a necháme okapat. Polévku rozdělíme do misek, doplníme ztracenými vejci a dozdobíme omytými listy petržele. 

Vybavení a instrukce: