Tahle polévka vás po ránu nastartuje lépe než hrnek kávy či studená sprcha. V poledne váš žaludek příjemně připraví na hlavní chod a večer se stane balzámem, který přeladí vaše trávící ústrojí do klidového režimu. Ve skleněném hrnci Nyko se z honu na knedlíčky stane i vizuální dobrodružství.
Rozpis na 4 porce:
- droby z 1 kuřete
- 2 mrkve
- 1 petržel
- ¼ bulvy celeru
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 bobkový list
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 snítka tymiánu
Játrové knedlíčky:
- 200 g kuřecích jater
- 30 g másla
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- sůl
- mletý černý pepř
- 1/2 lžičky majoránky
- špetka muškátového oříšku
- asi 150 g strouhanky (z bílého pečiva)
Žemlové knedlíčky:
- 2 housky (1 den staré)
- asi 60 ml polotučného mléka
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
- 1 lžíce másla
- sůl
- 1 vejce
- strouhanka na zahuštění
Dohotovení:
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- hrst hladkolisté petržele
Postup:
- V rozpáleném hrnci opečeme nasucho maso a na větší kusy pokrájenou očištěnou zeleninu dozlatova. Zalijeme 2000 ml studené vody. Přidáme koření a přivedeme k varu. Oheň ztlumíme a s částečně odkrytou poklicí vaříme cca 120 minut na mírném ohni. Průběžně sbíráme případnou pěnu. Hotový vývar přecedíme přes hustý cedník. Maso obereme od kostí.
- Játra očistíme a rozmixujeme. Přidáme k nim změklé máslo, mouku, vejce, prolisovaný oloupaný česnek, sůl a koření. Promícháme a postupně zapracujeme strouhanku, dle požadované hustoty. Poté vytvarujeme knedlíčky o velikosti vlašského ořechu.
- V druhé míse připravíme žemlové knedlíčky. Nadrobno nakrájené housky pokropíme mlékem a necháme nasáknout. Smícháme je s petrželkou a vyšlehaným máslem se solí a vejcem. Dle potřeby přisypeme strouhanku a vytvarujeme kulaté knedlíčky.
- Do hrnce nalijeme cca 1000 ml vývaru, přidáme na tenké nudličky nakrájenou očištěnou mrkev a kořenovou petržel a přivedeme k varu. Postupně zavaříme oba druhy knedlíčků, vaříme cca 5 minut. Nakonec přidáme obrané maso, omyté listy petržele a společně prohřejeme.
Instrukce a vybavení:
- Skleněný hrnec Nyko 2 l
- doba přípravy: 150 minut
- energetická hodnota (1 porce): 2082 kJ/497 kcal.