Také byste si dali měkké hovězí maso rozplývající se na jazyku, voňavý špenát a k tomu domácí žemlové knedlíky? Připravili jsme si pro vás recept, kterým zaručeně okouzlíte vaši rodinu při nedělním obědě.
Rozpis na 4 porce:
- 600 g hovězí kýty
- 2 cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1000 ml zeleninového vývaru
- sůl
- mletý černý pepř
- drcený kmín
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce polohrubé mouky
na špenát:
- 300 g baby špenátu
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- sůl
- čerstvě mletý barevný pepř
na knedlíky:
- 160 g žemlí (1 den starých)
- 1 vejce (bílek a žloutek zvlášť)
- 30 g másla
- 80 ml mléka
- hrst petrželky
- 1 lžíce hrubé mouky
Postup:
- Hovězí kýtu očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a osmahneme v pánvi na oleji dozlatova.
- Pak do pánve přidáme maso, krátce orestujeme, podlijeme vývarem a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Dusíme asi 90 minut doměkka. V průběhu dušení vmícháme oloupaný prolisovaný česnek. Když je maso měkké, omáčku zahustíme moukou a pozvolna vaříme ještě 20 minut.
- Špenát omyjeme a osušíme. Oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na másle. Pak přisypeme špenát a necháme ho jen krátce spařit. Dochutíme solí a pepřem.
- Pečivo rozkrájíme na kostičky a dáme do mísy. Žloutek prošleháme s rozpuštěným zchladlým máslem a mlékem. Směs nalijeme do mísy a propracujeme s kostičkami pečiva. Pak vmícháme najemno nasekanou petrželku a mouku. Nakonec lehce zapracujeme dotuha vyšlehaný bílkový sníh. Z hmoty vytvarujeme šišku, kterou položíme do pekáčku a podlijeme malým množstvím vody. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Knedlík rozkrájíme na kolečka a podáváme s masem a špenátem.
Instrukce a vybavení:
- skleněný talíř Crystalite Bohemia
- doba přípravy: 120 minut
- energetická hodnota (1 porce): 2129 kJ/509 kcal