Máme pro vás recept, se kterým se už nemusíte bát, že byste pečení kachny nezvládli. Můžete tak překvapit rodinu nebo své přátelé a naservírovat jim ke slavnostnímu obědu či večeři pekáč s dokonale propečenou kachnou s červeným zelím a lokšemi, ke které se skvěle hodí sklenka vychlazeného piva.
Rozpis na 10 porcí:
- 1 kachna
- sůl
- 1 lžíci kmínu
- 2 cibule
- 2 jablka
Na červené zelí:
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 hlávka červeného zelí
- cukr
- ocet
- 1 jablko
Na lokše:
- 400 g brambor
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g másla
Postup:
- Kachnu důkladně očistíme, opláchneme a na prkýnku nožem oddělíme křidýlka. Posolíme a pokmínujeme ji na povrchu i uvnitř.
- Cibuli očistíme a spolu s jablky překrájíme na šestiny. Směsí naplníme břišní dutinu kachny.
- Kachnu vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody, přiklopíme druhým pekáčem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 90 minut. Během této doby ji poléváme výpekem a podle potřeby podléváme horkou vodou. Když je kachna téměř měkká, sejmeme vrchní pekáč a necháme ji v troubě dopéct dozlatova.
- Cibuli orestujeme na sádle, přidáme nakrájené červené zelí, ochutíme solí, cukrem a trochou octa. Podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Ke konci do zelí přidáme nastrouhané jablko a společně podusíme.
- Brambory uvaříme ve slupce doměkka a vychladlé je oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Přidáme k nim vejce, prosátou mouku a trochu soli. Vypracujeme hladké těsto, které rozkrájíme na stejně velké kousky a ty rozválíme na tenké placky. Lokše po obou stranách opečeme nasucho na teflonové pánvi a ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem. Kachnu podáváme spolu se zelím a lokšemi.
Instrukce a vybavení:
- skleněný pekáč s víkem
- doba přípravy: 120 minut
- energetická hodnota (1 porce): 2210 kJ/529 kcal