Přestal vám chutnat obyčejný jogurt z obchodu? Otestujte poctivý domácí jogurt "ze skla" a po tom kupovaném se vám už nikdy nezasteskne. Vyrobíte ho jednoduše - s pomocí Kilner sady na výrobu domácího jogurtu. A když do něj ještě přidáte voňavé maliny a chia semínka, dostanete do sebe spoustu dalších zdraví prospěšných látek.
Budete potřebovat:
- 500 ml kravského mléka
- 2 polévkové lžíce jogurtu s živými kulturami
- 50 g čerstvých malin
- 1 polévkovou lžíci chia semínek
- med podle chuti
Postup:
- Nalijte mléko do pánve a nastavte teplotu plotýnky na střední až středně vysokou.
- S pomocí teploměru přiveďte mléko k bodu varu, což je přibližně 80–82 °C. Poté mléko nechte zchládnout na 43–46 °C.
- Nalijte 250 ml teplého mléka do skleněné dózy o objemu 500 ml, přidejte jogurt s živými kulturami a rozmíchejte lžící dohladka.
- Přidejte do nádoby med a zbytek mléka a zamíchejte.
- Na nádobu vložte kovové víčko a pořádně zašroubujte. Nádobu poté vložte do izolačního vaku.
- Na 8–10 hodin umístěte nádobu na teplé, temné místo s pokojovou teplotou, ideálně okolo 20–22 °C.
- Po uplynutí dané doby zkontrolujte konzistenci jogurtu. Jemně s nádobou zatřeste – pokud vidíte, že jogurt zhoustnul, je hotový. Pokud preferujete hustější konzistenci, ponechejte nádobu v izolačním vaku další 2 hodiny.
- Hotový jogurt ozdobte čerstvými malinami a posypte chia semínky.
Takto podomácku připravený jogurt vydrží v lednici až 2 týdny.