Sladké povyražení, které není nutné dlouze představovat. Bábovka patří do arzenálu téměř každé české hospodyně a na všedním či svátečním stole je zaručenou tutovkou. Zpestřete si příští víkend i vy sladoučkou a nadýchanou bábovkou upečenou v kvalitní skleněné formě značky Simax.
Rozpis na 12 porcí:
- 100 g směsi ořechů (kešu, lískové, mandle)
- 500 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku
- kůru z ½ citronu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 250 g krupicového cukru
- 200 másla
- 2 vejce
- 250 ml plnotučného mléka
- 2 lžíce kakaa
Postup:
- Směs ořechů vložíme do mixéru a rozmixujeme nahrubo s většími kusy ořechů. Pokud máme raději bez větších kusů, rozmixujeme ořechy najemno.
- Polohrubou mouku s kypřicím práškem, kůru z citronu, vanilkový a krupicový cukr pro mísíme v misce. Přilijeme rozpuštěné a vychladlé máslo a rozšlehaná vejce s 200 ml mléka. Společně prošleháme na hladké těsto a rozdělíme ho na 2 poloviny.
- Druhou polovinu smícháme s prosátým kakaem, rozmixovanou směsí ořechů a zbylými 50 ml mléka. Vymazanou a hrubou moukou vysypanou bábovkovou formu střídavě plníme světlým a tmavým těstem.
- Bábovku vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme při 180 °C asi 45 minut. Hotovou bábovku necháme vychladnout a až poté vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.
Instrukce a vybavení:
- Skleněná forma na bábovku
- doba přípravy: 65 minut
- energetická hodnota (1 porce): 1766 kJ/420 kcal