Mramorová bábovka s ořechy

Sladké povyražení, které není nutné dlouze představovat. Bábovka patří do arzenálu téměř každé české hospodyně a na všedním či svátečním stole je zaručenou tutovkou. Zpestřete si příští víkend i vy sladoučkou a nadýchanou bábovkou upečenou v kvalitní skleněné formě značky Simax. 

babovka

Rozpis na 12 porcí:

  • 100 g směsi ořechů (kešu, lískové, mandle)
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • kůru z ½ citronu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 g krupicového cukru
  • 200 másla
  • 2 vejce
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce kakaa

Postup: 

  1. Směs ořechů vložíme do mixéru a rozmixujeme nahrubo s většími kusy ořechů. Pokud máme raději bez větších kusů, rozmixujeme ořechy najemno.
  2. Polohrubou mouku s kypřicím práškem, kůru z citronu, vanilkový a krupicový cukr pro mísíme v misce. Přilijeme rozpuštěné a vychladlé máslo a rozšlehaná vejce s 200 ml mléka. Společně prošleháme na hladké těsto a rozdělíme ho na 2 poloviny.
  3. Druhou polovinu smícháme s prosátým kakaem, rozmixovanou směsí ořechů a zbylými 50 ml mléka. Vymazanou a hrubou moukou vysypanou bábovkovou formu střídavě plníme světlým a tmavým těstem.
  4. Bábovku vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme při 180 °C asi 45 minut. Hotovou bábovku necháme vychladnout a až poté vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.

Instrukce a vybavení: