Je libo kuřátko s vypečenou kůrčičkou? S rýží nepochybně univerzální jídlo pro celou rodinu. A věřte, že s receptem na kuře pečené se zeleninou na unikátním skleněném pekáči s trnem máte zaděláno na luxusní nedělní oběd, který bude stát za reprízu. Nechte se inspirovat.
Rozpis na 6 porcí:
- 1 kuře (asi 2 kg)
- sůl
- mletý černý pepř
- snítky tymiánu
- snítky rozmarýnu
- 200 g mrkviček
- 200 g malých brambor
- 100 g petržele
- 2 cibule
- 2 jarní cibulky
- 50 ml bílého vína
- 50 ml kuřecího vývaru
- 2 stroužky česneku
- 150 g másla
Na pečenou rýži:
- 300 g rýže
- 600 ml vody
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 cibuli
Postup:
- Kuře očistíme a opláchneme vodou, ochutíme solí, pepřem a čerstvě nasekaným tymiánem a rozmarýnem. Kuře napíchneme na bodec tak, aby křídla směřovala vzhůru. Stehna zamotáme k sobě.
- Mrkvičky, malé brambory, petržel, cibuli a jarní cibulku očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme do pekáčku kolem kuřete a podlijeme vínem a kuřecím vývarem. Ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem a vše promícháme.
- Máslo nakrájíme na plátky a společně se snítkami bylinek poklademe na kuře. Pečeme v troubě při 180 °C a během pečení kuře přeléváme výpekem.
- Rýži propláchneme, vsypeme do pekáčku nebo rendlíku a zalijeme vodou. Osolíme, doprostřed vložíme oloupanou cibuli, pokapeme olivovým olejem a přiklopíme. Dusíme v troubě s kuřetem při přibližně 45 minut. Hotové kuře podáváme s pečenou zeleninou a rýží.
Instrukce a vybavení:
- Pekáč na kuře s trnem
- doba přípravy: 120 minut
- energetická hodnota (1 porce): 3340 kJ/795 kcal