Polévka z pečené dýně a mrkve

Nečekejte na Halloween, abyste si mohli smlsnout na téhle nasládlé oranžové mňamce!  Dýňovou polévku si můžete uvařit takřka kdykoliv během roku. Určitě vás navnadí i to, že je nutričně a chuťově bohatá, a přitom chudá na kalorie. S hrncem z prvotřídního varného skla vám půjde příprava jedna báseň.

dynova polekva clanek fin

Rozpis na 4 porce:

  • 500 g dýně hokkaido
  • 500 g mrkve
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml 33% smetany + na dozdobení
  • mletý černý pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • dýňový olej na zakápnutí
  • dýňová semínka na posypání

Návod:

  1. Dýni omyjeme, rozkrojíme na polovinu a odstraníme semínka. Dužinu nakrájíme na kostky o rozměru cca 3 x 3 cm. Mrkev očistíme a pokrájíme na menší kusy. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky.
  2. Připravenou zeleninu rozložíme na plech s pečicím papírem a přidáme celé stroužky česneku. Vše osolíme a zakápneme olejem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut doměkka.
  3. Stroužky česneku vymačkáme ze slupek a společně s dýní, mrkví a cibulí je dáme do hrnce. Zalijeme vývarem, rozmixujeme a přivedeme k varu. Krátce povaříme a odstavíme.
  4. Polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Před podáváním dozdobíme smetanou, dýňovým olejem a semínky.

 Vybavení a instrukce: