Upečte si ve skleněné pečící formě něco vydatného. Vepřová terina uspokojí i ty největší milovníky masitých pokrmů. Můžete ji servírovat teplou nebo studenou a s čerstvým chlebem.
Rozpis na 10 porcí:
- 200 g šalotky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g sušených meruněk
- 600 g vepřové krkovice, namleté nahrubo
- 400 g krůtích jater, namletých nahrubo
- 50 g sušených brusinek
- 2 vejce
- sůl
- mletý černý pepř
- muškátový oříšek
- 4 snítky tymiánu + na dozdobení
- 200 g tučné slaniny v plátcích
- 200 g hnědého cukru
- 400 g mrazených višní, bez pecky
- 100 ml červeného vína
Postup:
- Šalotky a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a v pánvi na rozehřátém oleji opečeme dosklovata. Meruňky spaříme horkou vodou a pokrájíme na menší kousky.
- V míse promícháme vepřové maso s krůtími játry, šalotkou s česnekem, meruňkami, brusinkami a vejci. Směs ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a omytými lístky tymiánu.
- Formu vyložíme plátky slaniny tak, aby se navzájem mírně překrývaly a jejich konce přečnívaly přes okraj. Naplníme ji připravenou směsí, lehce sklepneme a přeložíme přes ni přečnívající konce slaniny.
- Formu zakryjeme alobalem a postavíme do velké zapékací mísy, kterou naplníme horkou vodou tak, aby sahala do poloviny výše formy s terinou. Pečeme v troubě předehřáté na 130 °C asi 150 minut. Formu vyjmeme z vodní lázně a necháme cca 60 minut zchladnout. Poté ji uložíme do druhého dne do chladničky.
- Na pánvi rozehřejeme cukr na světlý karamel, přidáme rozmrazené višně, červené víno a sůl. Promícháme a zredukujeme do husté konzistence. Necháme vychladnout. Terinu dozdobíme zbylým tymiánem a podáváme s višňovou omáčkou.
Vybavení a instrukce:
- Pečící forma Srnčí hřbet
- doba přípravy: 180 minut (bez chladnutí a odležení)
- energetická hodnota (1 porce): 1767 kJ/422 kcal