Výběr vhodné sklenice na víno
Na světě existuje nepřeberné množství druhů vín, které se mezi sebou liší svým charakterem. Chcete-li si to své opravdu vychutnat, je dobré pro ně zvolit správnou sklenici, v níž víno ideálně rozvine svou vůni a chuť. Pojďme se spolu podívat na nejdůležitější vlastnosti kvalitní sklenice a na zásady pro její výběr podle typu vína.
Jak poznat kvalitní sklenici?
Ideální sklenice na víno by měla být:
- z kvalitního a čirého skla (nejlépe z čistého křišťálového skla bez příměsí jako je olovo). Čiré a transparentní sklo nezkresluje barevnost vína. Díky kvalitnímu čirému sklu oceníte barevné odstíny vína. • tenkostěnná, bez jakýchkoliv ozdob, výbrusů či barevných okrajů, aby vynikla barva a čistota vína.
- tenkostěnná sklenice umožňuje lépe zkoumat viskozitu vína a celkově zvyšuje požitek z pití vína. Příliš silné sklo může být znakem nedostatečné výrobní technologie. Silnostěnné, levné sklenice jsou zpravidla vyrobeny z nekvalitního zbarveného skla, které zkresluje barevné odstíny vína.
- zabroušený ústní okraj kalíšku, ten je příjemný při kontaktu s ústy a pije se z něj lépe než z okraje zataveného.
- na vysoké stopce, za kterou sklenku držíme. Uchopení sklenice za kalíšek není vhodné z důvodů nežádoucího teplání vína a zašpinění kalíšků otisky prstů. Uchopení za stopku Vám rovněž usnadní degustací vína (prohlédnutí jeho barvy, zakroužení apod.). V současnosti získávají na popularitě také sklenice na víno bez stopky, které se snadno udržují, a nemusíte se u nich bát odlomení stopky.
- měla by mít dostatečný objem, abyste si víno mohli náležitě vychutnat. V malém kalíšku na nízké nožce, naplněném téměř po okraj si vínem nezakroužíte a uvolňující se vinné aroma rychle vyprchá.
- dokonale čistá a vyvětraná, bez pachu police, utěrky či použitých saponátů.
Na tvaru kalíšku záleží
Základní rozdělení tvaru kalíšků sklenic na víno je tvar tulipán, balón a flétna. Všechny designové výstřelky můžeme pak považovat za variaci na klasiku, ze které sklenice na víno vzešly.
Tulipán je univerzální tvar sklenky používané pro většinu vín a destilátů. Dle objemu se využívají tulipány od nejmenší velikosti pro servis destilátů a dolihovaných vín, přes ty pro servis bílých a růžových vín, až po ty největší na červená vína. Sklenka doslova kopíruje tvar pootevřeného tulipánu, tělo je baňaté a směrem k hrdlu se uzavírá, aby dokonale kumulovalo aromatické látky vína či jiného nápoje. Existují i verze otevřenější nebo dokonce lehce ohnuté u hrdla, takové skleničky pak více uvolňují vonné složky vína a využívají se pro vína velmi aromaticky bohatá.
Balón je tvar skleničky používané na červená vína burgundského typu a pro odrůdy jim příbuzné. Takové skleničky mají větší objem a otevřenější hrdlo. Jejich pojmenování odpovídá jejich baňatému tvaru, připomínajícímu seříznutý balón.
Flétna je vhodná pro podávání šumivých vín. Její úzké štíhlé tělo je ideální pro dokonalé zobrazení perlení vína a také bohatosti pěny při jeho nalévání. Zúžené hrdlo sklenky napomáhá shromáždění aromatických látek v ideálním bodě. Drobné rýhy či tečky vytvořené laserem na dně sklenky pomohou zintenzivnění uvolňování perlení, které ve víně vytvoří celé šňůrky bublinek.
Výběr skleničky podle typu a odrůdy vína
Sommeliéři rozlišují tři základní typy sklenic na víno a to sklenice na bílé, červené a šumivé víno, které se v závislosti na charakteru vína liší tvarem a objemem.
Sklenice na bílé a růžové víno
Bílá vína mívají aroma méně výrazná, než vína červená, proto se pro ně nejlépe hodí menší sklenice ve tvaru pootevřeného tulipánu. Tyto sklenice mají baňaté tělo a užší protáhlý tvar, který se uzavírá směrem k hrdlu pro správnou kumulaci aromatických látek. Bílé víno podáváme zásadně studené i proto mají tyto sklenice menší objem. Sklenice na bílé víno jsou vhodné i pro víno růžové.
Nejznámější odrůdy bílého vína mají svou vlastní speciálně navrženou sklenici, ze které chutná dané víno nejlépe. Obecně platí, že lehká bílá vína se podávají ve sklenici s kalichem více protáhlým. Těžká a výraznější vína mají kalich kratší a více doširoka.
Sklenice Chardonnay: sklenice na Chardonnay má širší a více otevřený kalich pro větší provzdušnění vína. Větší otevření kalichu vede víno ke špičce a bokům jazyka, což umožňuje detekovat na patře sladkost a kyselost vína.
Druh vína: Chardonnay a jiná výraznější a vína jako Semillon a Viognier
Sklenice Sauvignon Blanc: sklenice na Sauvignon Blanc má štíhlý vysoký zužující se kalich, který zachycuje jemné květinové a ovocné vůně vína přímo do nosu. Užší kalich minimalizuje množství kyslíku, aby víno zůstalo čerstvé. Tvar skla způsobí, že jazyk vytvoří U-tvar, který nasměruje víno ke středu patra pro hladší doušek.
Druh vína : Sauvignon Blanc a jiná lehká až střední, ovocná nebo květinová vína, jako je bílé Bordeaux, Fume Blanc, Loire, Vinho Verde, Chenin Blanc, Muscadet, Muscat Blanc a Pinot Grigio.
Sklenice Riesling: Sklenice na Ryzlink je celkově menší a má vyšší a úzký kalich. Vyšší a zúžený design skla koncentruje ovocné aroma v horní části mísy a dlouhý stonek udržuje víno chlazené. Úzký horní okraj vede víno směrem do středu a k zadní části úst, pro potlačení sladké chuti.
Druh vína: Ryzlink rýnský sladký a jiné sladké odrůdy, například Zinfandel, Sauvignon Blanc a Veltlínské zelené.
Sklenice na červené víno
Červené víno má intenzivnější aroma, proto patří do větší sklenice ve tvaru balónu s širším hrdlem kvůli lepšímu provzdušnění vína. Sklenici je vhodné naplnit zhruba do jedné třetiny, aby bylo možné s vínem zakroužit, aby se z něj lépe uvolnily vůně a aromatické látky. Sklenice na červené víno mají z pravidla kratší nožku a drží se ve vrchní části. Tyto sklenice rozdělujeme na dva základní druhy podle typu vína a jsou pojmenované podle významných vinařských oblastí ve Francii.
Sklenice Bordeaux: tvar těchto sklenic je speciálně navržen tak, aby umocnil vůni a chuť červeného vína typu Bordeaux. Sklenice má větší plochu kalíšku, což prodlužuje vzdálenost mezi vínem a ústy a pomáhá lépe rozptylovat etanol. Širší otevření kalíšku nasměruje víno do zadní části úst, minimalizuje hořkost a maximalizuje chuťové spektrum.
Tyto sklenice jsou vhodné pro těžší a plnější odrůdy s vysokým obsahem tříslovin. Patří sem odrůdy Bordeaux všech typů, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot.
Sklenice Burgundy: Sklenice na víno Burgundského typu má širší mísu kvůli hromadění aroma jemných vín s užším vrcholem, který nasměruje víno na špičku jazyka, což umožní detekovat nuance chutí.
Tato sklenice je vhodná pro středně těžká červená vína s vysokou kyselostí a středním až nízkým obsahem tříslovin, vyrobené z odrúd : Pinot Noir, Nebbiolo a Gamay. Známá jako: Barbaresco, Barolo, Beaujolais, Rulandské modré a Burgundské červené.
Sklenice na šumivé víno
Sklenice na sekt nebo šumivé víno se používá sklenice ve tvaru flétny. Její úzké štíhlé tělo je ideální pro dokonalé zobrazení perlení vína a také bohatosti pěny při jeho nalévání.
Výběr sklenice podle objemu
Výběr vhodného objemu sklenice je do jisté míry individuální záležitost. Co vinař to jiná sklenice, ale v zásadě platí doporučení, které uvádí tabulka níže.